Обвиниха Вътев, че разделя земеделците, тежка техника ще блокира страната

Да дойде да ни гледа животните, призоваха част от фермерите

05.02.2024 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Земеделците са разединени. След пореден ден на срещи и протести, исканията на част от сектора остават без отговор. Тези, които вчера бяха на среща с премиера, смекчиха тона, но все пак не се отказват от стачките. Другите, обидени, че са били пренебрегнати от властта, се събраха пред ресорното министерство. 

Слама, огън и мляко. Така протестиращите от над 20 браншови организации поискаха оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Те не са участвали във вчерашната среща с правителството и не са съгласни с договорените помощи.

"Нашите доходи са обречени, продукцията ни стои по складовете", каза пчеларят Димитър Ганчев. "Ние предлагаме да се разменим, той на дойде да гледа нашите животни, а ние да оправяме проблемите", предложи животновъдът Димка Минчева.

Хората твърдят, че министърът разделя земеделците, като кани на среща само определени браншови организации, а по-късно покана дойде и към протестиращите.

"Ще влезем на тази среща само с искане за оставка", заяви председателят на Сдружението "Обединени български животновъди" Бойко Синапов.

Министърът не слезе при протестиращите, а по думи на участниците в срещата Кирил Вътев е отказал да подаде оставка, освен ако не бъде поискана лично от премиера Денков или вицепремиера Мария Габриел. Затова протестиращите поискаха оставката на Вътев до 11 февруари.

"Нашето искане беше да се подпомогнат чувствителните сектори - плодове, зеленчуци, животновъди със ставката, която са получавали миналата година и предложението зърнопроизводителите да получават по 20 лв. на декар, тъй като те не са получавали нищо, нито по времето на пандемията от Ковид-19, нито по украинската помощ и тази година имаха доста проблеми със загубите", подчерта председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов.

И въпреки обещанията на правителството да изпълнят тези искания, все пак протест ще има. Земеделските организации се заканиха да блокират над 80 точки в цялата страна.

"Ако министър Вътев не подаде оставка до 11 февруари, и останалите организации готвят национален протест и пълна блокада на държавата на 13 февруари", обяви Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Вижте в следващото видео какво заявиха за предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR Илия Проданов и председателят на "Обединени животновъди" Бойко Синапов.

Снимка: Bulgaria ON AIR