Министър Вътев отказва да подаде оставка, земеделците остават разделени

Някои твърдят, че продукцията им стои на склад от години

05.02.2024 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Земеделците са разединени. Секторът не успя да се обедини в исканията си. Едната част, а именно тези, които вчера бяха на среща с премиера, смекчиха тона, но все пак не се отказват от протестите.

Другите - обидени, че са били пренебрегнати от властта, се събраха пред ресорното министерство. Настояват за входни мита или еко такси за всички зърнени, животински и растителни и техни производни продукти, внос от Украйна.

На протеста обаче са и браншови организации, които в неделя не са били поканени на срещата. Стигна се и до ескалация на протеста, когато част от производителите подпалиха слама, която след това изгасиха с мляко, което самите те са произвели.

Представители на протестиращите се срещнаха с министър Вътев, след като поканени на среща в Министерството на земеделието. А на нея е станало ясно, че той няма да подаде оставка, докато тя не му бъде поискана лично от премиера Николай Денков или от вицепремиера Мария Габриел.

"Нашите доходи в момента са обречени, нашата продукция стои на склад втора, трета година. Не можем да си продадем продукцията заради ниската изкупна цена и вноса на евтин мед от трети страни - такива, които са извън ЕС", сподели пчеларят Димитър Ганчев.

"Имаме предложение към министъра на земеделието - ако няма да направи така, че нещата да станат по-леки, ние предлагаме да се разменим. Нека той на дойде да гледа нашите животни, а ние ще намерим решение", коментира Димка Минчева, която е животновъд.

А председателят на Българската аграрна камара Костадин Костадинов сподели, че у хората има натрупано напрежение и те са недоволни.

От Аграрната камара заявиха, че преговорният процес не е завършен. Вчера стана ясно, че 150 млн. лева са осигурени за чувствителните сектори, без зърнопроизводителите. За тях има отделен бюджет, който с предложение на Министерския съвет ще покрие само тези, които имат загуби.

"Нашето искане беше да се подпомогнат чувствителните сектори - плодове, зеленчуци, животновъди, със ставката, която са получавали миналата година. И предложението зърнопроизводителите да получават по 20 лв. на декар, тъй като те не са получавали нищо - нито по времето на пандемията от Ковид-19, нито по украинската помощ. Тази година имаха доста проблеми със загубите", каза още Костадин Костадинов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Bulgaria ON AIR