България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на Българската аграрна камара: Хората са недоволни, има натрупано напрежение

"Протестната готовност остава", каза Костадин Костадинов

05.02.2024 | 09:00 Редактор: Деси Николова

Земеделските производители се срещнаха в неделя с премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета. Беше договорено да се подпомогнат само губещите зърнопроизводители, които докажат загубите си с декларациите от НАП. 

"Миналата седмица чувахме едни 550 млн., но нямахме такъв разчет. Нашето искане беше да се подпомогнат чувствителните сектори - плодове, зеленчуци, животновъди със ставката, която са получавали миналата година и предложението зърнопроизводителите да получават по 20 лв. на декар, тъй като те не са получавали нищо, нито по времето на пандемията от Ковид-19, нито по украинската помощ и тази година имаха доста проблеми със загубите", каза председателят на Българска аграрна камара Костадин Костадинов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че 150 млн. лева са осигурени за чувствителните сектори, без зърнопроизводителите. За тях има отделен бюджет, който с предложение на Министерския съвет, ще покрие само тези, които имат загуби.

"Това са предложения на Министерския съвет и Министерството на земеделието. Ние сме изговорили нещата на управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), на управителен съвет на Българската аграрна камара, а днес ще запознаем и нашите членове. Има доста натрупано напрежение. Хората са недоволни", посочи Костадинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи решението на НАЗ за осигуряване на 20 лв. на декар за зърнопроизводители е компромис, тъй като загубите за миналата година са около 50 лв. на декар.

"Протестната готовност остава. Очакваме по места да се вземе решение. Ние сме организации в цялата страна, където нещата тръгват отдолу нагоре. Чакаме решение до утре. В най-скоро време днес, колегите запознават организациите и управителните съвети с решенията", отбеляза гостът.

Въпреки недоволството - Костадинов посочи, че диалогът с министър Вътев върви. 

Гледайте целия разговор във видеото.