България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съюзът на градинарите: Вътев раздели организациите, ние сме готови за диалог

"Нямаме политически интереси", каза Мариана Милтенова

05.02.2024 | 09:21 Редактор: Вяра Димова

22 организации поискаха оставката на земеделския министър Кирил Вътев и готвят протести пред ведомството днес.

"Повече от четири месеца имаме интерес и желание да се срещнем с Министерството на земеделието, да обсъдим проблемите, да участваме в дискусиите и досега не сме поканени, отказват се всякакви срещи. Никой от браншовите организации, които са били в комуникация и контакти с Министерството на земеделието преди това правителство, нямат обяснение защо сме изолирани и елиминирани от разговорите", коментира председателят на Съюза на градинарите Мариана Милтенова в ефира на "България сутрин".

Тя уточни, че са канени на различни срещи, свързани с нормативни документи, но не и когато става въпрос за проблемите в сектора. 

"Министър Вътев трябва да отговори защо кани на срещи и асистира срещите на организациите, създадени преди една година, и защо останалите организации останаха изолирани. Не виждам проблем в нас. Възможно е да има разнопосочни виждания по някои въпроси, но министърът на земеделието трябва да чуе различните страни и да прецени какви решения трябва да се вземат", заяви Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Съюза на градинарите обясни и защо искат оставката на министъра на земеделието: "Въпросът е ще се промени ли нещо или не. Вчера, във връзка с декларацията, имахме заседание на УС и нашият първи председател на Съюза зададе въпроса: "Какво ще постигнем, когато искаме оставката на министър Вътев?". След 45 години имаме сменени 50 министъра. Средно няма повече от 7-8 месеца един министър да престоява в Министерство на земеделието, не може да опознае проблемите. Ако сменим министъра, но не се смени изцяло политиката, къде всъщност се прави политиката за земеделието на България?".

Милтенова подчерта, че от 20 години Съюзът на градинарите в България се бори за интересите на всички производители на плодове и зеленчуци.

"Тук се получава обратното. Хората, които се протежират в момента, дърпат и защитават някои собствени и лични интереси. Ние нямаме политически интереси. Ситуацията в нашия сектор е изключително тежка. Друг проблем е със стоките с голям фискален риск. Ние отново не сме извадени от този списък", припомни председателят на Съюза на градинарите. Тя обяви, че са готови на диалог, ако получат покана.

Гледайте целия разговор във видеото.