Денков: Ще бъдат отделени €2 млрд. за намаляване на мигрантския натиск към ЕС

България трябва да бъде част от Еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация, заяви премиерът

02.02.2024 | 09:49 Редактор: Толя Стоянова
Денков: Ще бъдат отделени €2 млрд. за намаляване на мигрантския натиск към ЕС

"Ще бъдат отделени нови 2 млрд. евро, които да бъдат използвани, за да бъде намален мигрантският натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени към България", заяви министър-председателят Николай Денков по време на участието си в парламентарния блицконтрол.

Денков отговори на въпрос на народния представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер, който поиска да знае какви са резултатите от участието на премиера във Европейския съвет, провел се вчера в Брюксел. 

"Основните теми на Европейския съвет вчера бяха свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на някои нови приоритети за финансиране, подкрепа за Украйна, подкрепа за борбата с нелегалната миграция. Нещо, което касае пряко България. Отделно бяха обсъдени и някои други проблеми, като сблъсъка между Израел и Палестина, земеделските протести и други", добави той.

По думите на Денков подкрепата за страната ни за присъединяването към Еврозоната и Шенген е търсена в индивидуални разговори с премиерите на различни държави, предаде БТА.

"Специално аз търсих разговори с държавите, които по принцип са много консервативни, когато се търсят решения, свързани с разширение на ЕС – това са северните държави, Нидерландия и Германия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България и за това, че България трябва да бъде част от Еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация, и Шенгенското пространство", каза още министър-председателят.

Денков подчерта, че тази позиция е заявена и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
Кое от тези неща касае пряко България- Украйна ли? Сигнализирай за неуместен коментар