Шолц към премиера Денков: Германия иска България в Еврозоната

Нидерландия, Белгия Словения и Естония също изразиха подкрепа към страната ни

01.02.2024 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Шолц към премиера Денков: Германия иска България в Еврозоната

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към Еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген. Уверението даде германският канцлер Олаф Шолц в разговор с министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел. Акад. Денков разговаря на четири очи и с премиера на Финландия Петери Орпо, който също увери, че страната ни може да разчита на гласа им за Еврозоната и Шенген.

Българският премиер запозна партньорите с фискалната картина в страната ни, ниския външен дълг и ниския дефицит.

"Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.", потвърди министър-председателят относно Еврозоната.

В рамките на Европейския съвет в Брюксел акад. Денков обсъди приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от "Обнови Европа". Премиерите на Нидерландия, Белгия, Словения и Естония - Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също дадоха своята подкрепа за влизането на България в Eврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници.

Министър-председателят припомни, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение.

Във връзка с постигнатото съгласие в Съвета за подкрепата за Украйна, Денков изрази удовлетворение от крайния резултат.

"Хубаво е да бъдем единни. Нямаше разнобой по важните теми", отбеляза той и изтъкна приноса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Снимка: Пресцентър на Министерски съвет


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Кой не иска ***, който да му плаща дълговете? Мишките в НС и МС угаждат на господарите си за наша сметка чрез еврото. Сигнализирай за неуместен коментар