И Искрен Митев на протест срещу Атанасова и Белазелков - противоконституционен ли е изборът?

ВАС призова новоизбраните да не полагат клетва преди произнасянето на КС

24.01.2024 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

В центъра на София се проведе протест срещу избора на нови конституционни съдии от парламентарната квота. Демонстрацията се организира от инициативата "Правосъдие за всеки". Сред част от недоволството бе и депутатът Искрен Митев, който подкрепи кандидатурите. Според организаторите изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков е непрозрачен. След като вчера президентът сезира Конституционния съд, днес това направиха и трите партии в опозиция - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Докладчик по двете дела ще е съдия Константин Пенчев. Той ще трябва да установи дали изборът на Атанасова и Белазелков е противоконституционен.

Денят в парламента започна с освобождаването на Десислава Атанасова, която в петък трябва да положи клетва като конституционен съдия. Това обаче отново предизвика разделение сред депутатите.

"Аз не искам да освобождавам Атанасова, защото тя е професионалист, председател на най-голямата ПГ", ироничен бе Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

"Ние заставаме зад тази кандидатура с цялата политическа отговорност и ако тя не се справя - ние ще застанем зад нея", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

По време на дебата стана ясно, че на заседание на председателския съвет партиите са се разбрали темата за освобождаването на Атанасова да не бъде политизирана.

"Г-н Биков, аз не разбрах защо това сега го казвате. На председателски съвет се разбрахме да няма дебат за Атанасова", контрира Цончо Ганев от "Възраждане".

"Длъжен съм, тъй като участвах в председателския съвет, да кажа - никакви договорки не е имало", отсече народният представител от БСП Георги Свиленски.

С уговорка или не, дебат беше проведен, а мнозинството, което назначи Атанасова за конституционен съдия, я освободи и от задълженията ѝ като народен представител. А по-късно стана ясно - БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" внасят обща жалба до Конституционния съд заради избора на Белазелков и Атанасова.

Висшият адвокатски съвет призова новоизбраните да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран с избора им. В становището си те казват, че качествата и условията, на които следва да отговарят членовете на Конституционния съд са пряко обусловени от неговите функции. Ето защо Конституцията прокламира, че за съдии в Конституционния съд се избират юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Смях
преди 3 месеца
НПО- то на Христо Иванов протестира срещу тези, които ППДБ подкрепи? Това е шизофрения. Белазелков е дългогодишен председател на другото НПО на Христо Иванов " Съюз на съдиите в България и ще бъде личен съдия на " А. за България", която финансира официално въпросния съюз. Евроатлантическият ни вожд, който еднолично прави цивилизационен избор под посолствен диктат, сигурно е полудял. Сигнализирай за неуместен коментар