Официално и след разгорещен дебат: Десислава Атанасова вече не е депутат

Освобождаването ѝ отново предизвика разделение сред депутатите

24.01.2024 | 13:38 Редактор: Деси Николова

Вече официално и след разгорещен дебат, белязан с обиди и взаимни нападки между ГЕРБ и опозицията, Десислава Атанасова не е депутат. Парламентът я "освободи", след като миналия петък гласува тя да смени политическо-партийната си кариера с тази на конституционен съдия.

Освобождаването на Десислава Атанасова отново предизвика разделение сред депутатите. 

"Аз не искам да освобождавам Атанасова, защото тя е професионалист, председател на най-голямата парламентарна група", заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

"Ние заставаме зад тази кандидатура с цялата политическа отговорност и ако тя не се справя, ние ще застанем зад нея", отбеляза народният представител от ГЕРБ Тома Биков.

По време на дебата стана ясно, че на заседание на председателския съвет партиите са се разбрали темата за освобождаването на Атанасова да не бъде политизирана.

"Господин Биков, аз не разбрах защо това сега го казвате. На председателския съвет се разбрахме да няма дебат за Атанасова", каза депутатът от партия "Възраждане" Цончо Ганев.

"Длъжен съм, тъй като участвах в председателския съвет, никакви договорки не е имало", заяви Георги Свиленски от БСП.

С уговорка или не, дебат беше проведен, а мнозинството, което назначи Атанасова за конституционен съдия, я освободи и от задълженията и като народен представител. А по-късно стана ясно - БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" внасят обща жалба до Конституционния съд заради избора на Белазелков и Атанасова. 

"Ние се надяваме да убедим сегашния състав на Конституционния съд, че този избор е недемократичен, противоречи на принципите, които сглобката прие за прозрачност и легитимност при избора на органи и противоречи на принципите, върху които е изградена държавата", обяви в в кулоарите на парламента Петър Петров от "Възраждане".

Така жалбите срещу новоизбраните съдии стават две, след като президентът сезира Конституционния съд със същите мотиви.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR