Родители и лекари срещу директори и учители заради електронните извинителни бележки

Искат и увеличаване на дните, които родителите да могат сами да извиняват

08.11.2023 | 18:47 Редактор: Тодор Петров

Продължава недоволството срещу електронните бележки за извиняване на отсъствията на учениците. Родители събират и подписи за въвеждането на повече дни, които да могат да се извиняват без бележка. 

Родители и лекари обединяват сили срещу новите електронни извинителни бележки в училище. Организации, работещи с деца и ученици, също споделят за постъпили сигнали, свързани с новия начин за извиняване на отсъствията. 

Д-р Николай Николов се грижи за над 2500 пациенти, повечето от които са деца. Категоричен е, че електронните бележки вместо да са облекчават процеса, създават повече трудности. 

"В началото имаше проблеми от технически характер и нямаше връзка с дневниците. От време на време спираше да работи системата и идваха отново да им издаваме бележки", дава пример той. 

И според родителите извинителните бележки по-скоро затрудняват, отколкото да улесняват. Таня Челебиева е майка на първокласник. Смята, че електронната извинителна бележка губи времето в чакалните на лекарите. Води и до риск, докато чакат децата, да се разболеят отново. 

Срещу електронните бележки се обяви и омбудсманът Диана Ковачева.

На обратната позиция са работещите в сферата на образованието. Според директори и учители, електронната бележка е иновация, която улеснява работата им. 

"Това улеснява учителите, защото отсъствията се извиняват сами. Освен това забелязахме, че стават и по-дисциплинирани", каза училищният директор Диян Стаматов.

Над 7500 родители са се подписали и в петиция за увеличаване на дните, които родителите да могат сами да извиняват. Към момента отговорните за електронните бележки министерства запазват мълчание дали се обмисля връщане към хартията. Не е ясно и как ще се приеме предложението за въвеждането на повече дни, които родителят сам да извини.

Вижте повече в репортажа.