България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Училищата да имат доверие на родителите и да отпадне е-бележката за кратко отсъствие

"Трудът на лекарите и ресурсът в системата на здравеопазването ни е много ограничен", каза Мария Брестничка

02.11.2023 | 10:13 Редактор: Искра Ангелова

За редица проблеми сигнализират от Националната мрежа за децата. Те имат и решение, а то е в лимит за учебните дни за отсъствие, които могат да се извинят със специална бележка от родителя.

"Ние подкрепяме идеята за това да може родителят да извинява с бележка, включително при временно неразположение на детето, състояние, което не изисква медицинско лечение, продължителна терапия. В момента прословутата медицинска бележка, която само родител, който не се е редил на опашка пред лекарски кабинет, не познава, играе чисто административна роля. Например, детето има леко неразположение, хрема, това изисква родителят да отиде с детето пред кабинета на личния лекар. Там да изчака 10-20 или дори 60 минути, зависи от натовареността, да вземе прословутия документ, за да установи, че лечението на детето не изисква повече от това, което той по принцип би направил", каза Мария Брестничка от Националната мрежа за децата в студиото на "България сутрин".

Те настояват училището да има доверие на родителя.

"Да има доверие, че родителят може да декларира, че детето му не се чувства добре и да остане вкъщи. В други държави има и лимит на броя на такива дни, които биха могли да бъдат извинени от родител, макар и по медицински причини. И тук категорично не става въпрос родителят да влезе в ролята на лекар. Повечето състояния, които изискват децата да си останат вкъщи, не изискват медицинска намеса", допълни Брестничка в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че електронните бележки са стъпка в правилната посока.

"Не е проблемът в електронната бележка или в хартиената бележка, проблемът е в самата бележка, защото в такъв тип състояние няма нужда от медицинско лице. Тази бележка харчи доста скъп обществен ресурс. Трудът на лекарите и ресурсът в системата на здравеопазването ни е много ограничен.  Ако ние смятаме, че доверието между учителите и родителите може да се замени от една административна услуга - имаме доста сериозен проблем", подчерта Мария Брестничка.

Тя добави, че огромна част от времето на лекарите и педиатрите е ангажирано с административни дейности.

"Преди 2 години е имало над 700 педиатри с договор със Здравната каса, които да могат да посрещат здравните нужди на децата. За миналата година те са малко над 600. Педиатрите ни стават все по-малко, нека не ги затормозяваме и с тази бележка. Надяваме се на бърз разговор с Министерството на здравеопазването, за да решим този проблем, който ще облекчи всички", каза още гостът

Срокът на бележката е въпрос на дискусия, но в различните европейски държави е от 3 до 5 дни.

"Вместо да работим за това училището и родителите да си говорят и да търсят решение за детето, ние водим разговор за това има ли бележка, няма ли бележка. Никой от нас не иска основната му работа да бъде да събира административни документи. Учителят има за мисия да подкрепя образованието на децата, а лекарят - да лекува децата", категорична е Мария Брестничка.

Гледайте целия разговор във видеото.