Лекари подкрепиха родители: Не ни товарете с писане на извинителни бележки

Въпросът е могат ли майки и бащи да преценяват дали детето наистина има нужда от домашно лечение

24.10.2023 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Медицинската бележка да не е единственият документ за извинение на отсъствия, ако детето има здравословен проблем – това искат родители в петиция, в която вече са се включили 6000 души.

Родители настояват за въвеждане на "медицинска родителска бележка", с която да имат право сами да извиняват отсъствия на децата си, когато са леко настинали, за да не чакат пред кабинетите.

"Проблемът е в липсата на доверие към българските родители, че биха могли сами да преценяват, в някакви разумни граници, кога детето им е по-добре да остане вкъщи, отколкото да отиде на училище", каза авторът на петицията Ирина Манушева.

Според други родители обаче, извинителните бележки по медицински причини трябва да се издават единствено и само от лекар. 

"Добре е това да се извършва от медицински специалист, родителите невинаги са квалифицирани или могат да преценят състоянието на детето", изрази мнение Надежда Родова.

Всяко предложение, което ще намали административната тежест, е добре прието и от личните лекари.

"Ще се намалят струпванията само за една бележка, т.е. административните посещения в случая натоварват излишно педиатричните кабинети и ще бъде много добре това да се въведе. Това не е дейност, с която трябва да се товарят изобщо лекарите. Това че го правим сега, не значи, че е редно", коментира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов.

А в петицията организаторите настояват, ако бъде въведена т.нар. "медицинската родителска бележка", да може да бъде издавана както за децата в яслите и детските градини, така и за всички ученици до 12 клас.

Вижте повече в репортажа на Надежда Ачева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 6 месеца
Водят ги на почивки в учебно време, карат ги да работят във фирмите си, за да не плащат на работници. Какво доверие? Май само учителите са загрижени за образованието на децата. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
123
преди 6 месеца
Досега успешно проваляха децата си, като се правеха на учители, дайте им възможност да се изявяват и като лекари. Сигнализирай за неуместен коментар