България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

20 ученици от клас с един личен лекар - ще променят ли е-бележките порочните практики?

Родители и учители с различни аргументи "за" и "против" нововъведението

24.10.2023 | 09:18 Редактор: Елеонора Танева

Родители с петиция срещу електронните бележки за извиняване на отсъствия, които задължително се представят в училище, издадени от личния лекар. В същото време директорите на училищата отчитат спад при отсъствията на децата. 

"Не възразяваме срещи дигитализацията, проблемът е в липсата на доверие, че българските родители могат сами да преценяват кога детето им да остане вкъщи. За 10 дни подписката събра 6 000 подписа, без да е рекламирана, подкрепена е също от учители и лекари. Техните чакални са претрупани с ученици с хрема, главоболие и нямат време да обърнат внимание на сериозно болните пациенти", заяви авторът на петицията Ирина Манушева в студиото на "България сутрин".

Желанието на родителите е да има вариант за "медицинска родителска бележка" - право детето да остане вкъщи при хрема, главоболие, без да се налага да ходи при лекар и да чака в коридори, пълни с всякакви  сериозно болни, от които могат и да се заразят.

"Много по-ефективно би било да остане за ден-два вкъщи да се възстанови, вместо да се мъчи в класа си и да разпространи някаква инфекция", допълни Манушева.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров заяви, че няма как директори и учители да преценяват кои родители са съвестни и кои биха злоупотребили.

"В един 11-и клас 20 от учениците се оказаха с един и същи личен лекар. След като се опитахме да наложим санкции, родителите бяха възмутени и казаха "голяма работа", даде пример за злоупотреби при старите правила Александров.

Той допълни, че голям проблем, който тези електронни извинителни бележки трябва да преборят, е с уязвимите групи деца и техните родители.

"Те не искат да идват на училище, взимат си закуската, безплатния обяд и изчезват. Няма как такава грамадна система да се въведе и да няма период от месеци без бъгове. Преди години никой не си представяше също, че няма да има хартиени дневници", допълни Асен Александров.

По думите му най-недоволни са родителите в началния етап на обучение. Ирина Манушева уточни, че петицията се подписва от родители на деца от детски градини до такива на ученици от 12-и клас. 

Гледайте целия разговор във видеото.