Над 120 сигнала в ИАЛ за недостиг на лекарства

Голям е недостигът на медикаменти за диабет

26.09.2023 | 16:10 Редактор: Вяра Димова
Над 120 сигнала в ИАЛ за недостиг на лекарства

През последните месеци у нас наблюдаваме недостиг на лекарства и обикаляне по аптеките в търсене на определени медикаменти.

"В България от началото на годината до края на юли в Изпълнителна агенция по лекарствата са постъпили 126 сигнала, които засягат около 70 лекарствени продукта от различни групи за лечение на отделни заболявания", коментира магистър-фармацевт Богдан Кирилов.

Той подчерта, че сред тези лекарства се наблюдава голям недостиг на медикаменти за диабет, като инсулин и не само

"Само за 3 месеца МЗ е разгледало над 65 сигнала относно недостиг на различни медикаменти", обяви министър проф. Христо Хинков пред медиите. 

Статистиката показва, че в 20-22 държави в Европа, сред липсващите лекарства, в топ 5 попадат съставки, като - амоксицилин и прегабалин. Недостигът на лекарствата е свързан с проблеми с веригата на доставки, спиране на доставки за определени периоди в дадени страни, както и административни пречки, като като забавяне на одобрения.

"Другият източник на информация са уведомленията в случаите на постоянен и временно преустановяване на продажби. От началото на годината уведомленията са 420, като около 370 са временно преустановяване на продажбите, а в 50 от случаите за постоянно преустановяване на продажбата на лекарства. Третият източник за липсата на лекарства - от системата СЕСПА", каза още Кирилов, цитиран от "Труд".

"За година извършихме около 400 проверки от търговци на едро и търговци на дребно. Около 20% има установени нарушения. При търговците на дребно се наблюдава отпускане на лекарства по лекарско предписание, без да е изискана рецепта. При търговците на едро нарушенията са свързани с неправилното изпълнение на задълженията, свързани със системата СЕСПА", допълни Кирилов.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Докато има фирми складове като ,Мипекс 97 ,Нипекс Фарма,и мн.други криминални ще е така с наличностите на лекарствата които са за болни, но се изнасят в чужбина. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Всички складове Правят реекспорт,Паралелен износ на лекарствата които им се отпускат за сметка на пациента и човешки животи.Схема с дъбоки корени. Сигнализирай за неуместен коментар