България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Играчи на пазара крият лекарства от аптеките, формулата е смятала грешно

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов с разкрития

18.09.2023 | 09:46 Редактор: Вяра Димова

Три фирми са изнесли незаконно от страната лекарства, попадащи в забранителния списък, без да го декларират. Това показа доклад на ДАНС до парламентарната здравна комисия, според който законодателството за ограничаване на износа е разработено умишлено в услуга на търговците, а не в обществен интерес. 

"Паралелният износ има твърде малко проблеми. Запознах се с доклада. Прословутата формула, за която се говореше от миналата година, е била сгрешена и поправена от министър Сербезова. Тя е била длъжна да приведе формулата съобразно закона", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в студиото на "България сутрин".

Гостът обясни и какво представлява самата формула:

"Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина дефинира създаването на системата за проследяване на наличностите. Когато наличността на даден лекарствен продукт, който е в позитивния лекарствен списък, падне под 65% от средномесечното потребление за последните 6 месеца, влиза в забранителния списък за реекспорт. Така се гарантират количества за българските пациенти".

Пред Bulgaria ON AIR Маринов посочи, че формулата е смятала грешно. "Обърнали са се към министър Сербезова и тя е направила одит", отбеляза гостът.

Системата дава възможност на определени "играчи на пазара" да задържат определени количества и да ги крият, подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз.

"Ние, аптеките, не искаме да виждаме икономическото състояние на даден склад. Интересува ни, когато търсим даден лекарствен продукт и складът казва, че го няма, да можем да проверим през системата СЕСПА дали действително го няма", настоя Маринов.

Той изтъкна, че вече има предложено решение и трябва да бъде реализирано. "Разбрах, че ще има специална комисия. Всичко това ние ще го кажем там", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.