Къде са лекарствата и ще заредят ли аптечната мрежа?

Докато законодателството не бъде променено, изход от кризата няма да има, смята от Съюза на фармацевтите

25.09.2023 | 13:50 Редактор: Тодор Петров
Къде са лекарствата и ще заредят ли аптечната мрежа?

Продължаваме да следим голямата тема с недостига на лекарства в аптечната мрежа. Според Съюза на фармацевтите, докато законодателството не бъде променено, изход от кризата няма да има. 

В момента реекспортът, заради който българските пациенти остават без медикаменти, не може да бъде спрян. Причините - първо е законен; второ - носи оборот от 700 милиона лева. 

Затова от Фармацевтичния съюз предлагат законова промяна, която да забрани един и същи човек да бъде собственик и на производител, и на търговец на едро, и на верига от аптеки. 

България е малък пазар, което ни прави не особено привлекателни, особено за новите лекарствени продукти. Те навлизат у нас доста по-бавно. Една от причините е системата на реимбурсация. 

Всеки лекарствен продукт, който се регистрира в страната, не може да има по-висока цена от референтните държави в ЕС, с които се сравняваме. Затова за някои производители е по-изгодно да не регистрират продукти у нас.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR