Министерството на здравеопазването пусна нов сайт за ваксините у нас

Актуализираният портал представя данни за това кои ваксини са задължителни и кои препоръчителни

25.09.2023 | 18:30 Редактор: Толя Стоянова
Министерството на здравеопазването пусна нов сайт за ваксините у нас

Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България. Той бе представен по време на семинар за журналисти "Ваксини и ваксинопрофилактика".

"В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри". Това заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

"Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро - разберат ли го, те ще го направят", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата "Плюс мен" - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу Ковид-19.

Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините.

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването "Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до 4 г., са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 г. трябва да останат задължителни.

По време на семинара д-р Кремена Пармакова, Дирекция "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil.

"Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Виновни
преди 6 месеца
Като лъгахте за covid ваксините, защото ви е приоритет Урсула и депутатите от ЕНП да се облагодетелстват имуществено, не се чудете защо хората не ви вярват. По телевизиите бяха плъзнали всевъзможни лъжци и "експерти" да ни убеждават колко са ефективни covid ваксините. Накрая се оказа, че съпругът на Урсула работи за "Пфайзер" и семейството спечелило милиони от продажба на ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар