ЕК приключи преговорите с Pfizer, България спестява милиони от доставки на ваксини

Страната ни ще получи само заплатените и отложени количества, които трябваше да получим през 2022 г.

26.05.2023 | 16:45 Редактор: Вяра Димова
ЕК приключи преговорите с Pfizer, България спестява милиони от доставки на ваксини

България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу Ковид-19, в резултат на последователните усилия и категоричната позиция на Министерството на здравеопазването, отстоявани от служебния кабинет.

Европейската комисия приключи успешно преговорите с производителя и подписа Допълнително споразумение №5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу Ковид-19 за държавите членки на ЕС.

В резултат на това в страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението.

Тази част от споразумението отговаря на искането на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия, в бъдеще България да заплаща количества ваксини единствено на база реални потребности.

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини,  произведени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда и желание от страна на България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Това не са ваксини, кога ще обещите пострадалите и семействата на загиналите които си го вкараха това нещо във тялото си? Сигнализирай за неуместен коментар