Меджидиев: Прекратяваме договора с Pfizer, нямаме нужда от повече ваксини

Според здравния министър принудата да се купуват големи количества, е безотговорна

08.03.2023 | 12:32 Редактор: Михаела Димитрова
Меджидиев: Прекратяваме договора с Pfizer, нямаме нужда от повече ваксини

Днес в Министерския съвет единодушно решихме, че на заседанието на ЕК по здравеопазване, което ще се проведе на 14 март в Брюксел, България ще вземе позиция по прекратяване на договора с "Pfizer-Biontech“ за доставка на ваксини. Това каза на брифинг служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев.

"Или другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за необходими количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава, за количествата, които са им необходими с конкретен срок на годност и плащането да се извършва след такава доставка, а не както беше досега - по брой население в държавата“, допълни той.

Позицията срещна подкрепа и от полския министър на здравеопазването, Меджидиев уточни, че и други държави членки на базата на първата реакция на България, са подкрепили позицията ни. Оформят се 6-7 държави, които ще заемат същата позиция на заседанието в Брюксел.

По думите на Меджидиев България няма нужда от повече ваксини. "Нашето становище беше, че доставката на ваксини, принудата на държавите да закупуват такива големи количества, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за ЕК, нито за ЕС, категоричен е здравният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Урсула
преди 1 година
Урсула ще се скара, защото ще печели по- малко. Сигнализирай за неуместен коментар