Сарафов: Нужна е промяна в прокуратурата, но демонтажът ѝ ще е пагубен за обществото

Изпълняващият функциите главен прокурор възрази срещу някои предложения на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

19.09.2023 | 15:45 Редактор: Михаела Димитрова

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че промяна в прокуратурата е необходима, но предупреди, че нейният демонтаж и разграждане ще са пагубни за обществото.

Сарафов възрази срещу някои от предложените от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС промени, свързани с правомощията на обвинител номер едно, сред които да дава методически указания, да възлага проверки и да иска наказания на отделни прокурори:

"Съществува реална опасност вместо да се въведе реален ефективен контрол върху един главен прокурор, обществото да получи напълно безконтролни и всевластни 28 окръжни прокурори, върху които никой няма да има право да установява контрол, да осъществява проверки, ревизии, да координира и контролира тяхната дейност. Получавате 28 местни феодали", каза той, цитиран от БНР.

Сарафов коментира проекта за промяна в Конституцията на форум, организиран от Българския институт за правни инициативи и съсловните организации на съдиите, следователите и прокурорите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR