Какво прие НС в малките часове на нощта и как това ще промени ежедневието ни?

Банките няма да взимат такса при теглене на заплата, пенсия или стипендия, реши парламентът

28.07.2023 | 13:48 Редактор: Юлиан Христов

Бавно, но с успех депутатите приеха окончателно бюджета на държавата. Заседанието продължи около 21 часа. То започна вчера в 10:00 часа сутринта и завърши тази сутрин минути преди 6:00 ч. Дебатите в малките часове на нощта не минаха без напрежение.

"В 2:00 ч. през нощта не позволявайте тази гавра с Народното събрание", призова депутатът от ДПС Йордан Цонев.

"БСП искат да ходят на Бузлуджа, на ДПС им се спи, ами насрочете заседание за събота или неделя тогава", репликира депутатът от "Възраждане" Ангел Георгиев.

"Нервите са много лош съветник, особено в малките часове на нощта, където работят други страсти", каза в отговор председателят на парламента Росен Желязков.

Преди да почиват обаче, депутатите задължиха фирмите с над 100 души персонал да изплащат заплати само по банков път.

"Как в селата ще има повече АТМ машини?", попита депутатът от БСП Драгомир Стойнев. "Освен да ползваш банки, има и модерни приложения", каза в отговор Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Редом с това беше прието и банките да имат грижата да не налагат такси при теглене на заплати, пенсии и стипендии. Но беше отхвърлено, ако не ни донесат касова бележка в ресторант, да не си платим сметката.

"Сега не можем да мислим ще ни набият ли, ако си поискаме бележка", каза финансовият министър Асен Василев. "Вие в какви ресторанти влизате, на мен и в шкембеджийница ми дават касова бележка", отговори Тошко Йорданов от ИТН.

Препъникамък се оказаха и компенсациите за ток на бизнеса и откъде да дойдат парите за това.

"Позволява се да се попълни фонд "Сигурност", откъдето да дойдат парите, ако токът мине над 200 лева за мегаватчас", обясни финансовият министър. "Пълна лъжа, я стигнат до бизнеса, я не", контрира Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Депутатите успяха да увеличат заплатите в Спешната помощ, МВР, ДАНС и Агенция "Митници". Повече средства ще има и за отбраната. В началото на август бюджетът ще бъде обнародван в Държавен вестник.

Заседанието днес започна в 13:00 часа, а като задача депутатите имат да изберат управители на Сметната палата и НЗОК. Следват промените в НПК, а в кулоарите отново се говори за конституционната реформа и как да се случи тя.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR