ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС: Изборът на нов главен прокурор да е след промените в Конституцията

Парламентът прие ветото на президента за Закона за съдебната власт - НСлС няма да се отделя от прокуратурата

30.06.2023 | 13:53 Редактор: Юлиан Христов

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в деловодството на Народното събрание декларация, с която настояват да се забави изборът на нов главен прокурор, докато не бъдат приети първо промените в Конституцията за т. нар. конституционна реформа.

По-рано през деня парламентът реши, че Националната следствена служба няма да бъде отделяна от прокуратурата. Това стана, след като депутатите приеха ветото на президента върху Закона за съдебната власт след разгорещени спорове.

На 2 юни ГЕРБ-СДС подкрепиха "Възраждане" и извадиха Националната следствена служба от прокуратурата. Днес признаха, че са прибързали.

"Нека да използваме връщането на този законорпоект, за да проведем дебат и да го направим, така че да спомага за разкриване на обективната истина. От друга страна, да не е фактор за забавянето на делата", каза Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

Партньорите в управлението не забавиха критиката си.

"Тези, които направиха това вливане, сега трябва да дадат отговор за делата на трупчета, за техния бивш вече главен прокурор, Слава на Бога", каза депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Според ПП-ДБ новото обсъждане на Закона за съдебната власт трябва да се случи след промените в Конституцията.

"Измененията бяха приети при един не добър законодателен процес. Бяха приети текстове, които бяха отхвърлени на първо четене", каза Надежда Йорданова.

"Възраждане" пък са оптимисти.

"Предполагам, че ви е ясно, че независимостта на Следствието ще бъде постигната дали сега, дали после", каза депутатът Петър Петров.

Дебатът обаче започна с обвинения кой на кого бил диктувал за написването на законопроекта.

"Докато Радо Чолаков беше на трибуната, Петър Петров на колене клечеше. ГЕРБ диктуваха на Петър Петров", каза Корелия Нинова от БСП.

Последва нова атака, но към социалистите и "Възраждане".

"Ясно е, че вие, двете формации, имате нещо общо, но не е Ала Пугачова и не е ала бала, а е Ала Митрофанова", каза депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

"Отделянето на Следствието беше, защото ГЕРБ се страхуваха от Иван Гешев. И те трябва да дундуркат коалиционния си партньор от ПП-ДБ", каза Тошко Йорданов от ИТН.

А между двете четения депутатите решиха да съкратят срока за промени на 4 седмици.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR