Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Марковски: ДПС разполага с достатъчно експерти, реформата трябва да започне от състава на ВСС

"Ограничаването на правомощията на главния прокурор не е лоша идея", каза адвокатът

26.06.2023 | 20:54 Редактор: Искра Ангелова

"Много сме големи за смокинов лист" - това заяви преди седмица Бойко Борисов в отговор на Кирил Петков.

"Хубаво е да се работи с метафори, които да онагледяват положението в държавата, но трябва да се съсредоточим върху конкретните проблеми, които са на главата на българския гражданин. И тази съдебна реформа, и финансовият основен закон в държавата трябва да се гласува. В принципен план е хубаво да се търси широка политическа подкрепа и да не се правят на парче. Хубаво е всички всички парламентарно представени партии да се включат със своите виждания и конкретни експерти", каза адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му ДПС разполага с достатъчно добра експертиза.

"Тук не трябва да се гледа откъм камбанарията на политическото оцветяване или някакви политически програми, а да се гледа общественият интерес. Когато се говори за конституционни промени, те не трябва да се правят на парче. Трябва да се търси и експертизата на академичната общност, защото в България има доста добри конституционалисти", допълни Марковски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че ограничаването на правомощията на главния прокурор не крие рискове.

"Ограничаването на правомощията на главния прокурор не е лоша идея. Ограничаването до толкова, че към настоящия момент фигурата на главния прокурор има правомощия да отменя всякакви издадени прокурорски актове на територията на цялата страна. Тези неограничени възможности, които има главният прокурор, е хубаво да бъдат ограничени до такава степен, че да не може главният прокурор да се меси в работата на конкретен наблюдаващ прокурор по конкретно наказателно дело", поясни адвокатът.

Според него реформата трябва да започне от състава на ВСС: "Най-вече изборът на нов легитимен. Има изключително надарени хора, професионалисти, трябва да се търси там. Винаги е имало политическо кадруване."

Попитан дали делата ще си останат "на трупчета", Марковски отговори: "Гледам, че се даде заявка, че ще се работи по тези дела, но най-важното е какво е качеството на доказателствата, които се събират в тях - колко са, как са събрани."

Гледайте целия разговор във видеото.