Защо Лена е писала SMS на Борисов? Коалиционно споразумение няма да се подписва

Не се проведе и разговор между лидерите, Кирил Петков бил на почивка

26.06.2023 | 18:37 Редактор: Вяра Димова

Остават разделителните линии между "Продължаваме промяната – Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Две срещи проведоха коалициите в Народното събрание, но до конкретно разбирателство не се стигна. В края на изтощителната щафета от срещи стана ясно едно - коалиционно споразумение няма да се подписва. Поне засега. И промяна в Конституцията ще има - скоро. 

"Обединихме се около идеята, че нашата амбиция е юли месец да има проект за конституционни промени. Предстоят срещи следващата седмица и с БСП и с ИТН, целта е 180 гласа", обяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

SMS-ът на Лена Бориславова към Бойко Борисов бил именно заради мнозинството за конституционната промяна. 

"Плаващи мнозинства за съдебна реформа, за управленска и общозаконодателна програма - не са допустими и представляват нарушение на принципите, на които това правителство беше подкрепено от двете политически сили", обясни Бориславова.

Конституционните промени, очевидно, не са повод за сериозни разногласия. Не така, обаче, стоят нещата с перспективите пред съвместното управление на двете големи парламентарни партии. 

"За нас на първо място стои въпросът с лидерската среща и подписване на споразумение, което трябва да е коалиционно, защото трябва да е ясно кой носи отговорността", категорична е Десислава Атанасова.

"Не говорим за коалиционно споразумение, говорим за механизъм, които да осигури спазване на поетите ангажименти при формирането на правителството", изтъкна Бориславова.

"Няма такава политическа формула, където не споделяш властта и в същото време искаш споделяне на отговорността", добави Томислав Дончев.

Лидерска среща днес не се състоя. По простата причина, че единият от съпредседателите на "Продължаваме промяната" е на почивка. От пост на съпругата на Кирил Петков в социалните мрежи стана ясно, че те са в Гърция. Според ГЕРБ, ако кабинетът Денков иска да остане на власт по-дълго, единствения начин да си купят време е с конкретни резултати.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)