Цонева: Ако правителството не може да следва реформаторски дневен ред, ще изгуби смисъл

Представителят на “Да, България” подчерта необходимостта от механизъм за вземане на решения за избора на нови ръководства на регулаторните органи

25.06.2023 | 12:35 Редактор: Михаела Димитрова
Цонева: Ако правителството не може да следва реформаторски дневен ред, ще изгуби смисъл

Кабинетът "Денков - Габриел" трябва да реализира реформаторски дневен ред, иначе съществуването му ще изгуби смисъл. Това заяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Антоанета Цонева. Според нея гаранцията за поетите ангажименти при съставянето на правителството трябва да се официализира с документ, подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", както и от премиера и вицепремиера.

“Според нас това би представлявало сериозна гаранция за изпълнението и доразвиването на поетите ангажименти, които са част от законодателната и управленската ни програма”, заяви Цонева и изрази очакване за предстоящи среща и разговори между първата и втората политическа сила.

Представителят на ръководството на "Да, България" подчерта необходимостта от механизъм за взаимодействие и вземане на решения за избора на нови ръководства на регулаторните органи. Според нея въпросният механизъм трябва да има публичност, за да консолидира доверието в регулаторите, тъй като от ефективната им дейност ще зависят спазването на закона и благосъстоянието на българските граждани.

Депутатът заяви още, че "Продължаваме промяната - Демократична България" следва единен курс за спазването на споразумението между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел при създаването на правителството. Цонева подчерта, че формирането на екипите на министрите трябва да е съгласувано между тях, а не да се случва през неформални телефонни разговори, за каквито говори Бойко Борисов.

"Не смятам, че отказът ни да влезем в пленарна зала в петък беше грешка. Това беше силен символен акт", рече още Цонева пред БНР. На въпрос на водещата относно предстоящите местни избори народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" изрази убеденост, че предстои реализирането на много добър план за София с участието на стотици хора.

"Познавам кандидатите и екипите, които стоят зад тях, и съм сигурна, че ще имаме успех в София", заключи Цонева.

Снимка: БГНЕС