ПП-ДБ са готови с промените в съдебната реформа, главният прокурор засега остава

Ще се работи по ограничение на правомощия на обвинител номер едно

20.06.2023 | 18:58 Редактор: Юлиан Христов

От "Продължаваме промяната - Демократична България" са готови със своите предложения за промени в съдебната реформа. Това обяви председателят на правната комисия Стою Стоев. В следващите дни идеите ще бъдат представени и на останалите парламентарни групи.

Стоев заяви още, че на този етап фигурата на главния прокурор остава.

"Това дали ще премахваме фигурата на главния прокурор е изключително важна тема. В един бъдещ момент ще се стигне може би до отстраняване въобще на такава фигура, да не съществува в нашия правен мир. Според мен и сред обществото на юристите това е от компетентността на Велико народно събрание, така че нека да се концентрираме върху това, което можем да постигнем в едно Обикновено народно събрание. А това е да ограничим правомощията на главния прокурор до това той да стане само административен ръководител", каза председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев.

"Ние до настоящия момент можем да коментираме единствено тезата на ДПС, която, знаете, е изключително вредна за България, защото тя включва и премахването на изискването да нямаш двойно гражданство, ако искаш да си на избираема позиция и да си държавен служител. Така че няма как да подкрепим тази формулировка, която се предлага от страна на ДПС", коментира и председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)