Кой трябва да избере наследника на Гешев? Започват разговори за конституционна реформа

НС решава състава на ВСС

16.06.2023 | 19:12 Редактор: Вяра Димова

След като президентът издаде указ за официалното отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор - големият въпрос е трябва ли този състав на Висшия съдебен съвет да избере новият обвинител номер едно. Правосъдният министър се обяви за конституционна реформа и тогава да бъде изборът на нов главен прокурор.

"Ние няма да се откажем от конституционните промени, няма да се откажем от съдебните промени в закона. Реформата тепърва предстои", каза министърът на правосъдието Атанас Славов.

Затова вторите в парламента ще започнат разговори с останалите формации за реформи.

"Сега най-важното е да видим дали обстоятелствата в момента ще променят мотивацията на останалите сили за промяна в Конституцията", коментира Стою Стоев.

ИТН пък не били поканени на разговори. "Стою Стоев може да е изпратил покана, но за обяд на някой. Същият въпрос важи, този ВСС като е с изтекъл мандат - може ли да маха Гешев?", попита Тошко Йорданов.

Други коментираха, че Гешев не бил отстранен с правилната причина.

"Той трябваше да бъде отстранен заради делата на трупчета, заради различното прилагане на закона. Измислиха нещо друго, освободиха си го тези, които го избраха, не знам дали не ги е срам", добави Атанас Атанасов от ДБ.

От ГЕРБ са категорични, че този състав на ВСС не може да избере нов главен прокурор. "С последните изменения в НПК и съдебната власт решихме, че трябва да бъде проведен нов избор на членовете на ВСС", смята Рая Назарян.

От ДПС пък бяха лаконични кой трябва да бъде новият обвинител номер едно. "Не парламентът, ВСС трябва да реши това", коментира Делян Пеевски.

Предстои да стане ясно, кога ще стартират  разговорите между политическите формации за съдебната реформа. А Народното събрание ще има и за задача да избере нов състав на ВСС. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)