Радев: Бъдещето ще продължи да е белязано от кризи

Отношението към водорода се е променило и той ще определя успеха на всяка една икономика, смята държавният глава

29.03.2023 | 10:58 Редактор: Петя Кръстева
Радев: Бъдещето ще продължи да е белязано от кризи

Бъдещето ще продължи са бъде белязано от множество кризи. Ковид разкри дефицита на цели икономически отрасли, а войната на Русия срещу Украйна - болезнени ефекти от намаляването на базови тежки производства и индустрия. В момента в ЕС текат мащабни интензивни процеси за коренно нов подход за устойчива конкурентоспособност. Това каза президентът Румен Радев.

Държавният глава присъства на отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и 20-годишнината на Националния научноизследователски център "Българско водородно общество" в София.

Радев се обърна към академичната общност с думите, че съчетават по най-добър начин и новите методи обучение. Президентът посочи, че вече сме навлезли в етап, в който отношението към водорода се е променило и той ще определя успеха на всяка една икономика. "Кове се бъдещето към българската водородна индустрия", каза още държавният глава.

Ректорът на ХТМУ проф. д-р инж. Сеня Терзиева-Желязкова посочи, че през изминалите години броят на студентите расте. "Обучаваме студенти в 6 направления", отбеляза тя и добави, че университетът поддържа отношения с всички български университети, а също и с европейски. Повече от 32 хил. инженери са се дипломирали за 70 г.

През 2022 г. ХТМУ получи финансиране по ПВУ за проект, който успешно стартира през 2023 г., пише БГНЕС.

Проф. Цвети Цветков, създател на "Българското водородно общество", от своя страна, каза, че водородните науки успешно се развиват. "В момента ние разполагаме с най-модерните съоръжения за изследване на водородните технологии", подчерта той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ще,ще
преди 1 година
Като сме под ръководството на ЕСЕС и фащ,ще сме все в криза.Убиха ни икономиката,убиха ни казармата сега е ред нас да ни затриват.САЩ ИСКАТ ВОЙНА,А НЕ МИР.АКО ПП НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО НИ ВКАРВАТ ВЪВ ВОЙНА ДИРЕКТНО ЗА ДА МОЖЕ КРАВАРЕТЕ,ДА СИ НИ ПРЕВЗЕМАТ ЕЙ ТАКА.ТАЗИ ВОЙНА Е ЗАБЪРКАНА ОТ ФАЩ СРЕЩУ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ! Сигнализирай за неуместен коментар