Радев: Корупцията застрашава националната сигурност, нужни са спешни мерки

Президентът призова за общи действия на институциите

21.03.2023 | 11:32 Редактор: Елеонора Танева
Радев: Корупцията застрашава националната сигурност, нужни са спешни мерки

Президентът Румен Радев призова за спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта. Той направи това при откриването на конференцията "Антикорупция и национална сигурност". 

"Намирането на трайно решение от настоящата политическа криза в България изисква не само съставянето на стабилно правителство след неколкократни предсрочни парламентарни избори, но и провеждането на комплексни реформи за противодействие на корупцията по високите етажи на управлението. Имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички политически партии. Правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание", заяви Радев.

Радев припомни как президентът на САЩ е поискал мнението на страната ни за това как виждаме заплахите пред националната ни сигурност по време на среща на лидерите на Източна Европа. 

"Корупцията, освен че подкопава благосъстоянието на гражданите, е и заплаха за националната сигурност, тя има широк международен характер", заяви Радев. 

Президентът отново подчерта необходимостта Народното събрание реално да се ангажира с правосъдната реформа и да приеме законопроект, въвеждащ възможности за ефективно разследване на главния прокурор.

"Когато установим такива механизми, когато има съдебни органи като Висшия съдебен съвет, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната система, тогава ще можем обективно да говорим за ефективната работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е избирателното правосъдие", заяви Румен Радев. 

Във връзка с това държавният глава очаква предложените за втори път от служебното правителство законови промени да бъдат приети в следващото Народно събрание: "Това ще бъде тестът за всички партии, за българските политици, за нашите народни представители дали са адекватни на очакванията на обществото и на процесите, които текат".

Попитан за заключенията в годишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ, свързани с България, президентът Радев посочи, че в него се констатират проблеми, отдавна познати на българите.

В рамките на форума президентът Радев припомни протестите у нас през лятото на 2020 г. с искане на оставка на управляващите и обществената нетърпимост към корупцията в управлението, накърнената свобода на медиите и действията на правосъдната система, в която доверието беше изключително ниско.

"Протестите продължиха повече от два месеца и изразиха категоричната воля на българското общество да отстоява демокрацията и върховенството на правото като свои ценности“, заяви държавният глава.

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)