САЩ: В България има сериозни проблеми с правата на човека

Независимостта на съдебната система е в риск, отбелязва Държавният департамент

21.03.2023 | 11:47 Редактор: Вяра Димова
САЩ: В България има сериозни проблеми с правата на човека

В годишния си доклад за правата на човека в България за 2022 година Държавният департамент на САЩ, отбелязва, че арестът на бившия премиер Бойко Борисов е незаконен, а също така призовава за действия срещу партия "Възраждане", която е спомената няколко пъти в документа.

Ето какво пише американското външнополитическо ведомство:

"През август Софийският административен съд потвърди решението на Софийския окръжен съд, че бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова са арестувани незаконно. През април Софийският районен съд постанови, че властите не са събрали "нито едно добро доказателство за съучастието на обвиняемия в предполагаемо престъпление". На 17 март полицията арестува тримата като част от разследване за изнудване, но ги освободи след 24 часа без повдигане на обвинения".

В доклада от 41 страници, Държавният департамент отбелязва "сериозни проблеми с правата на човека", предава "Фокус".

Те "включват достоверни доклади за: жестоко или унизително отношение от властите, включително на задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца; произволен арест; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозна корупция в правителството; престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност; и престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица".

От Вашингтон отбелязват също, че властите са предприели стъпки за идентифициране, разследване, преследване и наказване на служители, които са извършили нарушения на човешките права и корупция, но действията на правителството са били недостатъчни и безнаказаността е проблем.

Държавният департамент отбелязва също, че "независимостта на съдебната система е в риск заради липса на редовен конкурс за повишаване на магистратите, съчетано с широко използване на командироване".

Цитира се доклад на ЕС, според който "процентът на респондентите в проучване сред бизнес общността в страната, които възприемат нивото на съдебна независимост като "сравнително или много добро“, е намалял до 28% през годината от 43% през 2021 г.

В документа на Държавния департамент на няколко пъти се обръща внимание на партия "Възраждане" по повод различни нейни проявления.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 1 година
незаконен е защотото купуваше от тях оръжие ! Сигнализирай за неуместен коментар