Борисов: Разграничили сме се от Горанов, нито стотинка не сме взели от Божков

Според него атаката към ГЕРБ идва заради неприетите съдебни реформи

11.02.2023 | 10:41 Редактор: Вяра Димова

Реакции след санкциите срещу Владислав Горанов, Румен Овчаров и Николай Малинов по глобалния закон "Магнитски". Първи коментар дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В Стара Загора той обяви, че партията се е разграничила от бившия финансов министър на ГЕРБ.

"Още тогава беше освободен като министър, депутат и не участва в нито една листа на партията. Дотолкова може да се разграничим. Ако има доказателства - има органи, които да разследват", каза Борисов.

Бившият премиер добави, че дълбоко вярва, че бившият му министър не е виновен и се надява да го докаже. Според него атаката към ГЕРБ от Вашингтон идва заради неприетите съдебни реформи.

"Аз пред вас твърдя, че нито стотинка, нито лев и Господ ми е свидетел, не сме получили от въпросния Божков. Ако някога някой е получавал, да си носи отговорност", каза още Борисов.

Веднага след официалното изявление Румен Овчаров отказа да коментира. Според Вашингтон обаче той е придобил над 5 млн. евро от комисионни в офшорни сметки. Заедно с бившия шеф на Александър Николов, също в списъка по Магнитски, са ощетили държавата с над 50 млн. долара.  

"Нищо не ме притеснява", каза Румен Овчаров на влизане към конгреса на БСП. Той отказа да отговаря на въпроси.

Дойде и коментар от прокуратурата - в интервю за обществената телевизия заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че списъкът със санкционираните от САЩ е познат на прокуратурата, а срещу някои вече се водят досъдебни производства. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
4 rate up comment rate down comment 1
партия-мафия
преди 1 година
Нито стотинка! А чекмеджето? Скоро и Вие може да сте в този списък, г-н Борисов! Колкото и да се представяте и подмазвате на американските приятели! Вие затова взехте такъв рязък завой към евро-атлантизма. А след време може да излязат и оф-шорните сметки.... Сигнализирай за неуместен коментар