САЩ: Овчаров е придобил $5 млн. чрез офшорки, Горанов е ощетил бюджета с над $600 млн.

Обвиненията по закона "Магнитски" са за корупционна дейност

10.02.2023 | 21:51 Редактор: Искра Ангелова

Съединените американски щати и Великобритания със санкции срещу българи по закона "Магнитски". Държавният департамент добави още петима българи в списъка, сред тях бившите министри Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП. Обвиненията са за корупционна дейност. Последва реакция от президентството и служебния кабинет.

Според Държавния департамент петима българи са ограбили стотици милиони левове от българските данъкоплатци. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на Щатите посочи, че с наложени санкции са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров, бившите членове на управата на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов и Иван Генов и лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов.

Съединените щати отбелязват, че наказаните лица и свързаните с тях фирми са от различен спектър в българската политика. Според официалното съобщение Горанов е ощетил бюджета, покровителствайки хазартни босове с промени в законодателството, които са спомогнали за спестяването на над 600 милиона лева данъци за период от пет годни.

Според изявлението Румен Овчаров е придобил над 5 милиона долара от комисионни в офшорни сметки. Заедно с Александър Николов - бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй", са ощетили държавата с над 50 милиона долара с надвишени сметки за ядрено гориво.

Наложени са санкции на четири юридически лица, притежавани или контролирани от Малинов, както и дружество, притежавано или контролирано от Горанов. Самият Малинов е санкциониран заради подкупване на съдия.

Коментар дойде и от президентството, и от служебното правителство. Отчетено е, че те високо ценят подкрепата, която страната ни получава за борба с корупцията. А от кабинета на Гълъб Донев отчетоха, че казусът "Магнитски" е преди всичко в правомощията на съдебната власт, чиято реформа подкрепят. 
Последваха и политически реакции - от ГЕРБ посочиха, че партията държи на върховенството на закона и борбата с корупцията. Бившият премиер Кирил Петков попита защо българската прокуратура не разследва Горанов, наречен "дългогодишния ковчежник на ГЕРБ".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.