Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

САЩ санкционираха още българи по списъка "Магнитски", Овчаров сред тях

"Таймингът е интересен, тъй като това ще даде плод, който ще може да бъде използван в предизборните кампании", каза Дария - Лора Дачева

10.02.2023 | 18:17 Редактор: Искра Ангелова

Владислав Горанов, Николай Малинов, Румен Овчаров и двама от бившето ръководство на АЕЦ "Коздолдуй" са лицата, посочени в новия списък "Магнитски 2", разпространен от властите на САЩ. Заедно с тях са упоменати политически партии и движения.

"Американският посланик - Херо Мустафа, обяви, че ще има втори списък "Магнитски". Със сигурност таймингът е интересен, тъй като това ще даде доста теми и плод, който ще може да бъде използван в предизборните кампании. Разбира се, това отново ще повдигне темата, която не е забравена от "Демократична България" - за съдебната реформа и прокуратурата. Знаем, че имаше абсолютно бездействие след последния списък "Магнитски", каза политологът Дария - Лора Дачева в студиото на предаването "Директно".

По думите ѝ едва ли ГЕРБ ще си промени риториката към този момент.

"И в предишния списък "Магнитски" видяхме едни хора, а сега виждаме други хора, които са свързани с тях. Но виждаме хора от едното крило, не може да отречем, че от другото крило има олигарси и монопол", допълни Дачева в ефира на Bulgaria ON AIR.

А "БСП за България" се регистрира за участие в предсрочния вот на 2 април.

"Нинова знае колко голяма е опозицията в нейната партия срещу нея. Но не смятам, че тя ще се откаже, тя доста добре се справя със задачата, която е да срине партията. Ясно е, че прави много грешки, но не съм сигурна, че тази опозиция ще успее да направи това, което иска, а именно Корнелия Нинова да не е с председателския пост", поясни още политологът.

Според нея многото грешки, които се правят, задълбочат кризата в БСП.

"От последното социологическо проучване стана ясно, че ГЕРБ има доста голям напредък. Не е ясно дали въобще "Български възход" ще влезе в парламента на следващите избори. Най-важните са местните избори през есента", добави Дария - Лора Дачева.

Гледайте видео с целия разговор.