Радев в Брюксел: Нашите земеделци са сред най-засегнатите от Украйна, 56 млн. евро не стигат

България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС

24.03.2023 | 15:17 Редактор: Елеонора Танева
Радев в Брюксел: Нашите земеделци са сред най-засегнатите от Украйна, 56 млн. евро не стигат

България получи пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС. Това заяви президентът Румен Радев от Брюксел, където представлява страната ни на заседание на Европейския съвет. 

Радев определи съвета като "много ползотворен" и заяви, че е постигнато съгласие по много важни теми за страната.

"Осигуряването на коридори за износ на продукция от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и увреждане на интересите на нашите селскостопански производители“, посочи още държавният глава. Затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша, България настоява за много по-голяма помощ от съгласуваната на този етап в размер на 56 млн. евро за най-засегнатите страни в близост до Украйна, от които за България са предназначени 16 млн. евро.

"Това съвсем не е достатъчно, помощта трябва да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в Европейската комисия", подчерта президентът.

Радев обаче е поставил много важен въпрос за нагнетения скъп газ миналото лято в хранилището в Чирен.

"Това е проблем, който имат и други държави. Газ, който е три пъти по-скъп и неговото вадене означава ние наистина да вдигнем значително цената на газа, който продаваме в момента, каза президентът. Темата трябва да бъде обект на анализи и евентуално решение от страна на ЕК, така че да окаже помощ на държавите, засегнати най-много в тази област", каза още държавният глава. 

Снимка: БГНЕС