Ядосани земеделци блокират пътища: В момента за нас няма държава

Едно от основните им искания е стратегическият план за земеделие да бъде отложен или спрян

16.03.2023 | 17:45 Редактор: Михаела Димитрова

Земеделски производители блокираха с над 50 трактора и селскостопански машини главния път Плевен-Русе. Причината е безмитният внос, който подбива цените на техните стоки, както и одобреният от Еврокомисията стратегически план за земеделие.

"Това е един от начините, за да се чуят нашите искания, за нас в момента няма държава", каза координаторът на протеста Димитър Димитров.

Едно от основните искания на демонстрантите е стратегическият план за земеделие, одобрен от Европейската комисия, да бъде отложен или спрян. Земеделците смятат, че той не е приложим у нас.

"Стратегическият план за земеделието, който приема наготово европейските начини на отглеждане на земеделски култури, без да се съобразява с нашата наука от 20 век досега. Всички научни работници са избрали начин да се оре есента, а новият начин, доколкото разбирам, е с покривни култури", обясни производителят Кирил Кирилов.

Дългото чакане не предизвика недоволство сред водачите на автомобили. По-голямата част от тях напълно подкрепят протеста. Протестите на земеделските производители ще продължат и в следващите дни. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.