България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Отстъпките в магазините ги плащат земеделците, таван на надценките при 50-100 продукта

Извиване на ръце - при обявена 25% отстъпка в магазина, търговецът иска от производителя да поеме 15% от нея, даде пример зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков

14.03.2023 | 09:20 Редактор: Елеонора Танева

Служебният премиер Гълъб Донев обяви, че ще се сложи таван не на цените, а на надценките. В същото време продължават протестите на земеделските производители и животновъди, които са изправени пред фалити.

"Служебният кабинет подкрепя протестиращите, надявам се Брюксел да ни чуе. Натискът е локален, дъмпинговият внос на зърно и слънчоглед влияе негативно на страните около Украйна - Румъния, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, България. Още миналата година поискахме отваряне на кризисния резерв на ЕС. Решенето за безмитен внос, без квоти, е на ЕС. Държавата не може самосиндикално да въведе квоти и ограничения", коментира зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков в студиото на "България сутрин".

Служебното правителство настоява Брюксел да предприеме адекватни мерки за българските земеделски производители. Джиков обори притесненията, че пристигащите у нас от Украйна зърно и слънчоглед са с лошо качество.

"Нямаме открити сериозни нарушения през последните 3 месеца, едно е "една жена каза", друго е какво показват лабораторните анализи на БАБХ. Румъния проверява продукцията като пряка гранична страна. Другата седмица ще бъде публикуван начинът на осъществяване на контрол от производителя до крайната точка, през колко ръце минават украинското зърно и слънчоглед, да можем активно да контролираме целия процес и безопасността на стоката", посочи Джиков пред Bulgaria ON AIR.

Той определи като приоритет на правителството достойното заплащане за труда и продукцията на родните земеделци и фермери. И уточни, че някои промени са възможни само през НС, а вече са подготвени и законодателни такива, свързани с високите цени в края на веригата.

"Млекопреработватели ни показаха фактури за кашкавал и краве сирене, които във веригата са с 55% надценка, 70% от произведените храни се търгуват и предлагат на пазара от веригите. Това означава, че всички земеделски производители са принудени да си пласират храната през веригите. Монополното положение на тези вериги оказва сериозен натиск върху цената за производителя, с риск да я изхвърли, той трябва да се съгласи с всякакви условия", заяви Джиков.

Зам.-земеделският министър даде пример с обявена промоция от 25% процента на сирене и кашкавал - веригата поставя условие на производителя да поеме 15% от тази отстъпка.

"Едва ли не им казват "Ако не го направите, може би няма да продавате през нашите вериги". Тези отстъпки, които има в голям част от веригите, ги плаща българският земеделски производител. При 55% установена надценка в магазина, когато извадиш 10%, които трябва да ги поеме в тази договорка веригата, тя ще продава с ръст от 45% надценка, а земеделският производител ще слезе под себестойността си с 15%", цитира разчетите Джиков.

Сайт ще публикува цените на едро, работи се и за такъв с цените на дребно.

"Ние обявяваме, че не желаем да се месим в определянето на надценките, но не можем да разберем кое определя тези 55%. Нека да ни убедят нас и населението, потребителите, че тези от 50 до 100% надценка са нужни. Нека да има откритост", призова зам.-земеделският министър.

Джиков категорично отрече държавата да е обявила войната на търговските вериги.

"Това не е война. Ако има война, аз мога отсега да ви кажа кой ще бъде победител. И най-силната фирма е по-слаба от най-слабата държава. Ние искаме прозрачност", поясни гостът.

Най-спешните мерки, по думите му, ще дадат резултат до 15-20 дни. Таван на надценките се очаква при 50-100 продукта.

"Това ще бъдат основните хранителни продукти, млечните, местните продукти, които българинът консумира ежедневно и са част от малката потребителска кошница", уточни Джиков. 

Зам.-министърът коментира и желанието на земеделците държавата да плаща напояването като компенсационна мярка. Категоричен е, че това не може да се случи. Това, което държавата ще направи, е да поеме разликата в цената на водата от миналата година към момента. 

Гледайте целия разговор във видеото.