Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Христанов: Контрабандният внос на сухо мляко през "Капитан Андреево" сигурно е подновен

Цената на суровото мляко от 1,25 лв. стана 0,65 лв., това е унизително за фермерите, заяви бившият зам.-земеделски министър

10.03.2023 | 20:16 Редактор: Елеонора Танева

Съдът отново спря опита на държавата да си върне сградите на "Капитан Андреево" от частната фирма "Евролаб 2011".

"Решението на съда е озадачаващо, защото казва, че "Евролаб 2011" трябва да си вършат работата там. Съдът не е разбрал, че честната лабораторна дейност на границата е незконна. Когато съдът каже, че спазването на закона не е мотивиран аргумент, тогава си задаме въпроса какво мотивира съда за това решение. Няма как да вменим на съда идея за вина, но е очевидно, че поведението му е странно", коментира бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той отчете като напредък действията на МВР за отнемане на допуска на служителите до сградата.

"Всеки излизаше и влизаше, когато си посика, поискахме този режим да бъде затегнат, много време отне на "Гранична полиция", но сега вече е факт. Да отдадем дължимото на Иван Демерджиев", каза Христанов и опедели като плахи действията на държавата на "Капитан Андреево" пред последните 8 месеца. Според него е задължително поставянето на камери.

"Трябва да си дадем сметка, че има ли камери навсякъде, по две, и това всичко отива в контролния пункт на "Гранична полиция", елиминираме големия риск - контрабандата. Чухме оправдание - ние ще го дадем на "Гранична полиция" да го прави - няма логика, защото помещенията са на БАБХ", заяви Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър на земеделието призова да се изясни дали "Евролаб 2011" извършва някаква лабораторна дейност, както твърди пред съда, или всичко е в ръцете на държавата.

"Това е златна мина, златна кокошка, всеки иска да има една такава, но въпросът не е частен бизнес срещу частен бизнес. Тук става въпрос държавата да гарантира качеството и безопасността на продуктите, които влизат в България и ЕС. Държавата е в най-добрата позиция да го прави", категоричен беше гостът. 

Христанов се усъмни, че в България отново се внася контрабандно сухо мляко от Турция, което подбива цената на родните производители.

"Става въпрос за контрабанда на млечен концентрат, сухо мляко. В Агенция "Митници" има подробни данни за всичкия внос - трябва да се види какво идва от Унгария, Полша. Важно е веднага да видим какви са доставките за последната 1 г. Ако моите подозрения се потвърдят и няма увеличение - тогава остава една възможност - подновяване на контрабандния внос на сухо мляко през "Капитан Андреево", който ние спряхме и така суровото мляко повиши своята цена и осигури по-добри условия на нашите фермери", припомни Христанов.

Екс зам.-земеделският министър призова също за контрол на цените по веригата ферма-търговски вериги, за да бъдат нормализирани цените на млякото и млечните продукти.

"От една страна имаме изнемогващи, банкрутиращи фермери, цената на суровото мляко от 1,25 лв. стана 0,65 лв., това е унизително. Никой фермер с хубави стада не може да постигне себестойност, която да му позволи да продава на тази цена. А на щандовете цените са изключително високи. Тази разлика все още никой не я е обяснил. Достатъчно е контролните органи да отидат във фермите, преработвателите и веригите. Научаваме от КЗП, че след няколко месеца техните действия от днес ще дадат резултат. Цените на почти всичко през лятото падат. Целта е да си пришият едни успехи, които са резултат на нормален икономически цикъл", убеден е Христанов.

Гледайте целия разговор във видеото.