В магазините ни предлагат чужди стоки за български, от фермата до клиента млякото скача 4 пъти

От КЗП са направени 471 проверки

02.03.2023 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Храни с 90% надценка, предлагани в хранителните вериги, е установило новото Национално координационно звено, което изработи механизъм за контрол на цените. Отчитат се нелоялни търговски практики и регистриране на свръхпечалби. Подготвят се и промени в законодателството, насочени срещу свръхнадценката.

В кравефермата на Георги Тончев в село Плаково се отглеждат 950 животни, млечните крави са около 400. Дневното издоено мляко е близо 700 литра.

За него са нелогични високите цени в магазините.

Министерството на земеделието наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини.

От кравефермата на Георги до магазина цената на литър прясно мляко скача 4 пъти.

"За тези цени сме си виновни ние, защото всичко е спекула. Не може едно нещо да струва на производителя 2 лева, а да се продава за 6 лева", коментира възрастна жена.

"Няма контрол, в основата на всичко стои контролът. Търговците си правят каквото искат", сподели друга жена.

Според служебния кабинет причина за драстични увеличения няма, тъй като цените на енергийните носители не са високи.

"Резултатите са притеснителни, на лице са доста нелоялни търговски практики и реализиране на свръхпечалби", поясни вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

През изминалия месец от КЗП са направени 471 проверки. От тях са установени 452 нарушения. Често срещани нелоялни практики са разлика в цената на продукта на рафта и на касата, както и представяне на стоки от чужд произход като български.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС