Доказаха нелоялните търговски практики в хранителните вериги

Резултатите от проверките са много притеснителни, обявиха от служебния кабинет

02.03.2023 | 13:52 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет представи резултатите от проверките на нелоялните търговски практики в големите хранителни вериги. От вчера работи и новото Кординационно звено, оглавявано от вицепремиера Христо Алексиев. Работата му е започнала още преди месец.

Министърът на транспорта Христо Алексиев, министърът на икономиката Никола Стоянов, министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Комисията за защита на потребителите бяха единодушни, че съществуват нелоялни търговски практики.

При над 300 проверки на КЗП са установени 270 нарушения. Най-често срещани са отправените грешни послания от търговците, че предлагат стока на най-ниска цена. Често пъти потребителите установяват, че въпросният продукт нито е на най-ниска цена, нито го има в наличност. 

След това се налага потребителят да закупи стоки, които са на по-високи цени в сравнение с магазините, които се намират в близост до мястото където живее. 

Министър Стоянов е провел срещи с представители на търговските вериги и производителите, които са съгласни с факта, че цените са много високи. Но всеки от тях е прехвърлил отговорността на останалите по веригата.

"Резултатите са доста притеснителни. Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения за необосновано високи печалби. И други нарушения нарушават правата на населението", заяви министър Алексиев и добави, че няма да се води война с търговските вериги, но цялата изпълнителна власт ще защитава интереса на потребителите.

Снимка: БГНЕС