Магазини предлагат замразена риба за прясна, кг краставици - колкото свинско месо

Най-голямата възможна глоба е 50 хиляди лева

27.02.2023 | 17:36 Редактор: Искра Ангелова

За 8 дни Комисията за защита на потребителите е установила 370 нарушения от 350 проверки. Целта им е да спрат изкуственото завишаване на цените на някои от основните хранителни продукти.

Около 150 са нелоялните търговски практики при големи търговци. Най-голямата възможна глоба според закона е 50 хиляди лева. От комисията са установили практики, които подвеждат потребителите при пазаруването - например промоция "Плащаш 2, получаваш 3".

Проверките са насочени предимно към големите търговци, защото те могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.

На фона на тези проверки - цените на някои храни продължават да растат - килограм краставици вече струва колкото свинско месо на промоция - близо 8 лева, едно яйце - 80 стотинки, като цената на дребно и едро при тях е почти 50%. На пазара се появиха и домати на бройка - по 3,50 единият, ябълките също продължават да поскъпват - вече с близо 80%.

Людмила е пенсионер, а заради ниските доходи ѝ се налага да пазарува от големите хранителни вериги заради промоциите.

"Има нелоялна практика. Предишният ден продуктът е на 4 лева, а на следващия ден се слага червен етикет на 4,69 лв. Ние луди ли сме, какви сме? Няма да купуваме", сподели тя.

Нарушенията, които са установили експертите от Комисията за защита на потребителите, са повече от броя направени проверки. Под мониторинг за последните 8 дни са не само големи търговски обекти, но и локални вериги в различни райони на страната.

"Най-често това е стоката, на която ѝ се предават качества - Големите реклами като "Произведено в България", или "Изберете българското", но всъщност стоките не са български. Друг вид нелоялна търговска практика е продаването на пресни продукти, като месо и риба, а те изобщо не са пресни и са си замразени", коментира Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

А хората споделят, че нелоялните практики на търговците са ежедневие.

"Когато пише, че е на промоция - на касата излиза, че не е точно така, но веднага си го оправят", допълни друга пазаруваща.

Проверките от Комисията за защита на потребителите в магазините ще продължат до края на месец март.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

1
2 rate up comment rate down comment 0
Мари
преди 6 месеца
Какви проверки , какви пет лева, цените растат всеки ден. Не се знае до къде ще стигнат. Елате в Габрово да видите цени. Безбожие.... Сигнализирай за неуместен коментар