Премиерът Донев каза как кабинетът ще се бори с цените на храните

Темата се е превърнала в особено "вкусна за всички", заяви служебният министър-председател

01.03.2023 | 12:04 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет ще упражнява контрол върху цените на храните с новосъздадено Национално координационно звено начело с министъра на икономиката Христо Алексиев. Предстои правителството да се срещне с представители на търговски вериги и производители.

"Днес ще подпиша заповедта, с която официализираме и възлагам на участниците в координационното звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство", заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на правителственото заседание.

Той посочи, че поскъпването на храните е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България. Според него темата за цената на храната се е превърнала в особено "вкусна за всички".

Донев подчерта, че в резултат от усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените.

"Заради спекулациите по темата "спекула" отново ще уточня, че Националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция", каза премиерът.

"Някои откровено злоупотребиха, като си приписаха заслугите за падане на цените или като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката", настоя Донев. 

Служебният премиер припомни какво казва народът в подобни ситуации – "приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари".

Предстои нова среща с представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR