България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Не можем да контролираме инфлацията, единствено отчитаме надценките

"Всички големи вериги използват софтуер, който оптимизира ценообразуването и се държат като картел", заяви проф. Ганчо Ганчев

01.03.2023 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

В битка с високата инфлация търговските ни аташета ще следят цените на основните продукти в 6 държави. Икономистът проф. Ганчо Ганчев е на мнение, че тази идея е малко странна. 

"Съмнявам се, че информацията от тях би помогнала да се борим с инфлацията. Всичко зависи от ценовата политика на основните търговски вериги и другите търговци на пазара. В борбата с инфлацията в ЕС основна роля играе ЕЦБ. Нашата централна банка не може да провежда антиинфлационна политика, механично следваме ставащото в ЕС. Извън Еврозоната инфлацията расте и нямаме инструменти да я контролираме", обясни той в студиото на "България сутрин".

Според проф. Ганчев проверките в търговските обекти единствено биха показали какви са надценките. Нямаме законодателство, с което да повлияем върху цените на веригите, изтъкна той. По думите му другият вариант е да бъдем част от Еврозоната и да прилагаме колективната антиинфлационна политика.

"При свободна пазарна икономика Централната банка има за цел да поддържа инфлацията на ниско равнище. Законодателството може да се бори с картелни споразумения. Има един феномен, който постепенно става глобален - все по-голямото използване на изкуствен интелект. Всички големи вериги използват софтуер, който оптимизира ценообразуването. Това води до координация на тяхната политика и те се държат като картел", каза още проф. Ганчев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът посочи два основни фактора за настоящата инфлация - монетарната политика, която се провеждаше преди и по време на Ковид; нарушаването на веригите на доставките и цените на енергоносителите, които нараснаха вследствие на войната в Украйна.

Сивата икономика в България е най-голямата в Европа, сочи ново проучване. Оценявана е на 33,1% от официалния БВП. По думите на госта в студиото винаги сме в челото на тази класация.

"Това е фундаментален проблем, който не сме решили и за който непрекъснато сме критикувани. Огромни ресурси се изплъзват от нормалното данъчно облагане. Нещо държавата не контролира като хората. Проблем е за бюджета, за социалната политика и за отношенията с ЕС. Борбата със сивата икономика е преди всичко задача на НАП и правораздавателната система", коментира проф. Ганчев.

За 2023 г. ЕК прогнозира годишна инфлация в България от 7,8%. Това може би е реалистично, допусна икономистът и отново изтъкна, че нямаме инструмент, с който да контролираме ефективно инфлацията.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
1 rate up comment rate down comment 0
икономист
преди 1 година
Оптимизират си ценообразуването със софтуер, който е свързан, нали... Това означава, че не просто се държат като картел, а са точно такъв. Ако се конкурират дали ще е така ? Сигнализирай за неуместен коментар