Държавата иззе помещенията на "Евролаб" от "Капитан Андреево", нямаше съпротива

"Крайната цел е такава лаборатория да бъде изградена на "Лесово", заяви министър Демерджиев

02.03.2023 | 17:48 Редактор: Елеонора Танева

Държавата иззе помещенията за фитосанитарен контрол на храните на "Капитан Андреево" от частната фирма "Евролаб", която ги стопанисваше и която допреди година оперираше на граничния пункт. Това стана под ръководството на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и със заповед на областния управител на Хасково - Минко Ангелов. 

"Още на 2 август обявихме, че държавата ще си вземе лабораторията и ще прави тези изследвания. Оттогава досега се извършиха няколко действия, днес се извършват поредните действия в тази насока. Припомням - най-важната от тях беше направата на втора лаборатория, беше направено всичко необходимо, месеци наред имаше "Жандармерия" там. Сградите бяха обявени за сгради от националната сигурност", заяви Демерджиев.

Отнет е и достъпът на служителите, свързани със сградите. Демерджиев подчерта, че съпротива от гледна точка на физически действия няма. 

Към момента изследванията на храните се правят в София, където има специализирани две лаборатории на Агенцията по храните. До месец се очаква да бъде изградена и трета лаборатория на граничния пункт.

"Крайната цел е такава лаборатория да бъде изградена на "Лесово". Длъжни сме да осигурим възможност бързо да бъдат обработвани тези товари, бяхме изправени пред огромно предизвикателство", коментира служебният вътрешен министър.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.