"България стана склад на Украйна": Земеделци искат спиране на безмитния внос на продукция

Повече от 50 трактора и селскостопански машини блокираха главния път Русе-Плевен 

13.03.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

На безсрочен протест излязоха зърнопроизводители от три региона на страната. Главният път Русе-Плевен в района на село Горна Студена беше блокиран от тежка техника. Хората са недоволни от  безмитния внос на украинска продукция, заради която продукцията на българските фермери стои по складовете непродадена. 

"В началото беше коридори за трети страни да минават през България. Вече не се внася само слънчоглед, царевица и пшеница, ами внасят и мляко, мед, орехи и селскостопанска продукция, което подбива българския пазар", обясни зърнопроизводителят и координатор на протеста Димитър Димитров.

"България стана склад на Украйна! Никой не излиза да стачкува от хубаво. Спазваме европейските директиви - пръскай с това, тори с онова, а накрая - всичко за Украйна", настоя земеделският производител Генчо Генчев.

Повече от 50 трактора и селскостопански машини в колона блокираха главния път в района на село Горна Студена. Земеделските стопани са гневни и заради Плана за възстановяване и устойчивост, който налага нови правила в земеделието. Те искат ПВУ да се преработи, в противен случай, ще загубят част от субсидиите от ЕС.

Земеделските производители заявиха, че протестът е безсрочен. Те искат среща с българските евродепутати, които да защитят интереса им в Брюксел.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Секна ви лапачката нали. Есента стискахте зърното или го изнасяхте за Турция и Гърция, а сега ревете. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 1 година
Нека всеки да прецени за себе си колко още България и ЕС ще се жертват и за кого и за какво. Нека си внасяме евтиното зърно и да плащаме високи цени, а производителите да проявят "разбиране по европейски", че ако не закрият производствата си, подкрепят Путин. Затова плащаме скъп газ и хранителни продукти, а също подаряваме милиони, от които българи се нуждаят.Тази глупост докога ще я пробутвате? Сигнализирай за неуместен коментар
1
8 rate up comment rate down comment 0
олигархия и картели
преди 1 година
И като се внасят евтини суровини от Украйна, има ли евтини стоки? Защо цените на олиото, хлябът, млечните продукти постоянно растат? Нали няма ДДС на брашното и хляба? Кой трупа печалби на гърба на бедния народ? Защо в много държави от ЕС бяха иззети свръхпечалбите и на частни и на държавни фирми, а у нас им се дават държавни помощи за тока, независимо колко печелят? Колко са свръхпечалбите на частните ВЕИ за миналата година? Къде е държавата? Сигнализирай за неуместен коментар