Гечев поиска изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители

Служебният министър окачва подкрепа още тази година

08.03.2023 | 12:23 Редактор: Михаела Димитрова
Гечев поиска изравняване на субсидиите в ЕС за земеделските производители

Министерският съвет взе решение за изпращане на нарочна декларация в европейските институции, в която България официално иска при разглеждането на многогодишната финансова рамка, изравняване на субсидиите в Европейския съюз за земеделските производители. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

Той посочи, че страната ни иска изравняването да стане още от тази година. "Мотивите за това са няколко. Първо – конвергенцията в ЕС се забави прекалено много. Досега беше по-нормално, че изчаквахме изравняването дълги години, но от войната в Украйна ние констатираме, че държавите, които са по източния фланг на ЕС, на практика понасят много по-големи последствия, отколкото западните държави", посочи министър Гечев. 

"Тези държави, по източния фланг на Европа, на практика са държавите, които получават по-ниски субсидии. Мислим, че равнопоставеността в ЕС и солидарността се подкопава, ако Съюзът не реагира. С това нарочно решение имаме официална позиция на държавата, с която изпращаме към европейските институции ясен сигнал по отношение на нуждите на българските земеделски производителите", допълни той, цитиран от БТА. 

Министърът посочи, че страната ни иска реакция и очаква подкрепа "още сега, в тази година". 

"Надяваме се солидарността в ЕС да надделее", коментира още министърът на земеделието.

Снимка: БГНЕС