Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Димитров: Проблем на хората са доходите и цените, има очевидни картелни схеми

Каквото и да говорят веригите, то не може да бъде обяснено, заяви президентът на КНСБ

09.03.2023 | 20:56 Редактор: Вяра Димова

Синдикати се срещат с партиите преди вота - има ли надежда за редовен кабинет? 

"Видяхме се и с двете основно претендиращи коалиции - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократимна България". И двете заявиха пред нас, че целта е да направят правителство. Не съм голям оптимист", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Проблем на хората са доходите и цените, коментира той пред Bulgaria ON AIR. "Това вълнува хората. Основно регулаторите са длъжници. Каквото и да говорят веригите, то не може да бъде обяснено. По веригата има ключови стоки. Как цената става двойна? Абсурдно. Неработещата пазарна икономика в България позволи това", на мнение е  Димитров. 

Той изрази притеснението си от продължаващите високи цени. "Средният процент на инфлацията има успокояване, но това са отчетни данни. Щом сиренето е стигнало 20 лева, за да започне да пада инфлацията, трябва да мине в дефлация. Това са примери на очевидна картелна схема", посочи президентът на КНСБ.

Регулаторите са независими и в това е тяхната сила. "Най-просто е по веригата да се гарантира продължителността на ценообразуването. Ние твърдим, че има спекула. Лесно решение няма, като таван на цените. Някои решения, които се предлагат за лимитирани търговски надценки, заслужават внимание, но това не трябва да го кажем ние, а регулаторът", коментира гостът.

Димитров подчерта, че трябва да има прозрачност, за да може всеки потребител лесно да се ориентира и регулаторът да го потвърди. "Където има нелоялни търговски практики - санкции", каза още той.

Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. вече е около  27 млрд. лв., а за 2022 г. е 47 млрд. лв. "Явно някой се е възползвал от тях и от пазарите. Не твърдим, че не изнасяме оръжия, но изнасяме", обясни президентът на КНСБ и коментира бюджета, който ще внесе служебната власт.

"Задължително бюджетът трябва да адресира очакванията на хората, да бъдат финансирани разходите по приличен начин", заяви Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.