Край на спекулациите: Държавата няма да фалира, курсът лев към евро остава стабилен

Някои министерства вече са готови да съкратят разходите си с 20%

16.03.2023 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Няма опасност от фалит за държавата. В това са категорични икономисти, след като вчера в доклад финансовият министър Росица Велкова очерта подобна прогноза, ако скоро не бъде приет бюджетът за тази година. 

Той трябва да е рестриктивен, според анализатори. А някои министерства вече са готови да съкратят разходите си с 20%, както призова министър Велкова.

"Държавата не фалира. Курсът лев/евро няма да бъде променен и бордът е абсолютно стабилен. Това с "пестете, за да не падне бордът" е пълна глупост, граничи с това да се всява банкова и финансова паника", коментира икономистът Преслав Райков.

От Министерството на туризма вече заявяват готовност да намалят бюджета си по искането на финансовия минситър, но няма да пестят от реклама.  

"Нашият бюджет е твърде малък, той е колкото на Френската гимназия в София, и дори да орежем 10% няма да ни е значим приносът към фиска, но сме изцяло солидарни към политиката на Министерството на финансите", заяви министърът на туризма Илин Димитров.

Според експерти трябва да се въведе рестриктивен бюджет за следващите 3 години. Това включва прекратяване на всички програми за подпомагане на бизнеса и връщане на ставките на ДДС от 20% за всички продукти. Влизането на страната ни в Еврозоната и Шенген ще допринесе за финансовата ни стабилност, смятат още икономистите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR