България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист успокои: Държавата не фалира, курсът лев/евро няма да бъде променен

Трябва да се въведе рестриктивен бюджет за 3 години напред, смята Преслав Райков

16.03.2023 | 08:49 Редактор: Вяра Димова

Служебният министър на финансите Росица Велкова поиска министерствата да намалят разходите си с 20% заради риск за бюджета.

"Държавата не фалира. Курсът лев/евро няма да бъде променен и бордът е абсолютно стабилен. Няма никаква причина МВФ да се намесва с името на България, освен че Кристалина Георгиева е ръководител", каза икономистът Преслав Райков в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той коментира думите "пестете, за да не падне бордът".

"Това е пълна глупост, граничи с това да се всява банкова и финансова паника. Министър Велкова дължи обяснение за това или за медийните интерпретации. Хората трябва да бъдат спокойни по тази тема. Второто нещо, което се каза, е, че държавата ще фалира, че МВФ ще се намеси - това е далеч от истината", посочи Райков.

Необузданото харчене, предизборното харчене, раздаването на пари по програми, които не таргетират определени групи, води до задлъжняване и повишаване на бюджетния дефицит, смята икономистът.

"Солидарната вноска на свръхпечалбите на компания е неизпълнима задача. Задача, която няма да проработи. Печалбата в частния предприемачески свят е нещо, което се манипулира. Трябва да се направи въвеждането на рестриктивен бюджет за следващите три години, в които партиите няма да има откъде да вадят нови предизборни обещания, да финансират безкрайни програми и да купуват мир. Сега е моментът да се въведе такъв бюджет с 3% или много под 3% дефицит и да се фокусираме България да влезе в Шенген и Еврозоната - това е пътят на България", категоричен е Райков.

Според него най-застрашаващите разходи за финансовата ни стабилност са разходите за пенсии. По думите му секторът се е изкривил структурно и е основно разходопокрит от бюджета.

"Този процент се покачва, виждаме и с швейцарското правило. Устойчивият модел на покачване на пенсиите е чрез нов бизнес в държавата, по-голям обем на данъци. Най-голяма заплаха за бюджета виждам в покриването на пенсии и тяхното увеличаване с темпа на инфлация, който ще остане над 10%", каза гостът, като посочи, че друг голям разход е финансирането на международния ни дълг и излизането на външни пазари.

"Първото ниво на защита преди МВФ да идва да ни спасява, ще бъдат европейските институции. Ако продължаваме с тази темп и наистина доближим тези 7%, ЕК ще въведе външно за страната ни доста рестриктивни условия", коментира Райков.

Гледайте целия разговор във видеото.