Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Край на свръхпечалбите? Велкова гони 3% дефицит, Асен Василев ѝ отговори

Хипотезата за излизане от валутния борд, при тези обстоятелства, е неточна

15.03.2023 | 18:37 Редактор: Искра Ангелова

Има опасност страната ни да изпадне в състояние на фалит, ако не бъде гласуван нов държавен бюджет от 49-ото Народно събрание. Това се посочва в доклад на Министерството на финансите, който изтече по-рано през деня. Последва и незабавна реакция от служебния ресорен министър - Росица Велкова.

Според вътрешния доклад на Министерството на финансите, ако дефицитът надмине 6%, може да има сериозен проблем с поддържането на фискалната стабилност. Също така има риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. Както и да се отложи присъединяването ни към Еврозоната за неопределено време.

Според доклада може да се наложи и взимането на заем от Международния валутен фонд, за да се спаси фискалната стабилност. Веднага последва реакция от Министерството на финансите, като ресорният министър обясни, че този доклад е прогноза, какво би се случило ако държавата остане без бюджет, и предложи параметри за такъв за тази година. В него се предвижда дефицитът да е до 3%, да бъде въведен данък за свръхпечалбите, както и да се вдигне ставката на ДДС-то, която беше намалена на определени стоки по време на Ковид-пандемията.

В проектобюджета се предвижда още вдигане на тол таксите и концесионните възнаграждения, както и увеличение на някои акцизи.

За да не се стигне до апокалиптичната картина, описана във вътрешния доклад на Министерството на финансите и държавата да фалира - от ресорното министерство предлагат пакет данъчни закони към бюджет 2023, сред които влиза въвеждане на еднократен данък свръхпечалба, увеличаване на тол и концесионните такси, и възстановяване на някои от намалените ДДС ставки.

Рестрикциите са налагат, за да постигнем дефицит от 3% в Бюджет 2023 г.

"Пред фалит не е изправена държавата, това се случва само ако държавата не може да посрещне разходите си. Ще бъдат ограничени с 10% и разходите на министерствата, но няма опасност за изплащането на пенсиите, няма да се вдига данъчната ставка ДДС за хляба, брашното, бебешките храни и книгите. Предвижда се и засилване на фискалния контрол", подчерта Велкова.

За да влязат в сила исканите мерки, следващото Народно събрание трябва да гласува бюджет 2023 г. заради очертаващия се тази година огромен бюджетен дефицит от 6,9%.

"Ако те увеличат дефицита - има риск, тогава ще влезем в процедура по свръхдефецит. Възможно е да не може да се набере обем, което понякога се случва при държави извън Еврозоната, и е възможно да се търси дълг от МВФ", допълни Велкова.

Като вносител на Бюджет 2022 година, Асен Василев се обърна към финансовия министър Росица Велкова с видео.

"Фискалният резерв към края на февруари 2021 г., последните месеци на правителството на ГЕРБ по това време, беше 8,8 млрд. Фискалният резерв към момента е 164 милиарда, с почти 8 милиарда повече. Как точно фалира държавата?", попита Асен Василев.

Общият обем на допълнителните средства, които ще се съберат, се очаква да е в размер на 6 млрд. лева. Според експерти финансовата макроикономическа рамка на страната не предполага, дори и при свръхдефицит да се търси заем от МВФ, а хипотезата за излизане от валутния борд, при тези обстоятелства, е неточна.

Гледайте в следващото видео целия разговор с Юлиан Войнов в предаването "Директно":

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
А?
преди 1 година
Не се споменава за край на свръхпечалбиге, а за повишаване на данъци, замразяване на заплати, пестене от бюджет и т.н. В обобщение: народът ще плаща повече, за да нямаме дефицит 6-7% и да отложим членството в еврозоната за неопределено време. Важно за политиците е да приемем еврото, за да можем да теглим заеми неограничено и да потекат средства за "наши фирми", чрез които се усвояват парични потоци от държавния бюджет. Сигнализирай за неуместен коментар