Велкова: МФ ще внесе проектобюджет с 3% дефицит, подготвят се данъчни промени

Тя отрече апокалиптичната картина, че държавата е пред фалит

15.03.2023 | 15:56 Редактор: Искра Ангелова

Министерството на финансите готви проектобюджет за тази година с дефицит от 3% - промяна на данъци и орязване на някои разходи. Това стана ясно на брифинг на служебния финансов министър Росица Велкова. Проектът предвижда и въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба".

Тя отрече апокалиптичната картина, че държавата е пред фалит. На 3 април служебният кабинет трябва да внесе проектобюджет за 2023 година, а в края на месец април той да бъде разгледан от 49-ото Народно събрание, където дефицитът не трябва да бъде повече от 3%.

Ако обаче държавата продължи с разходите, които са предвидени от последните 3 правителства - дефицитът може да достигне до 6,9%. Тогава държавата няма да посреща разходите и е възможно да се иска кредит от МВФ.

А на 17 март ще бъде предложен пакет от данъчни закони, част от тях е възлагането именно на "данък свръхпечалба".

"В пакета данъчни закони и приходни мерки, ще се въведе еднократна солидарна вноска за второ полугодие на 2023 г. - данък свръхпечалба, разработен за всички юридически лица, на базата на принципите, залегнали в регламента", обясни тя.

По думите ѝ другото, което е предвидено, е 100% дивиденти от всички публични предприятия.

"Предвижда се увеличение на тол такси, както и увеличение на концесионни възнаграждения с оглед на инфлацията. Ще се възстановят и някои от ДДС на стоки, които са били намалени или премахнати", каза още Велкова.

Всички ограничения обаче трябва да бъдат гласувани от 49-ото Народно събрание. Единственото, което може да бъде направено с днешна дата, е увеличението на тол таксите.

Снимка: БГНЕС