Йотова: Нито ще има фалит, нито има нужда от нови дългове

"Този бюджет да бъде приет, защото цялата държава има нужда от това'", заяви вицепрезидентът

16.03.2023 | 12:25 Редактор: Искра Ангелова
Йотова: Нито ще има фалит, нито има нужда от нови дългове

България не е пред фалит, няма опасност за споразумението с Международния валутен фонд и необходимост от нов дълг. Нямам притеснения за състоянието на държавата, докато работи служебният кабинет и финансов министър е Росица Велкова. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше гост в Технически университет - София на честването на 30-годишнината от създаването на Факултета за френско обучение по електроинженерство.

В коментар за реакциите на политиците на изнесените вчера данни от доклада на Министерство на финансите вицепрезидентът посочи, че те са обясними в предизборна обстановка.

"Всеки тълкува сигналите както иска, използва ги като оръжие срещу политическите си опоненти. Но квалификациите не правят чест на нито един политик, особено на бившия финансов министър, който е в основата на тази каша и твърдеше, че това е най-добрият бюджет", подчерта Йотова.

На въпрос за по-дългосрочен лош сценарий за финансовото състояние на държавата при липса на редовен кабинет, вицепрезидентът заяви: Не искам да правя прогнози, че няма да има редовен кабинет. Позицията на президентската институция винаги е била категорична - като парламентарна република България трябва да има редовно правителство, избрано от Народното събрание.

Изнесените данни от Министерство на финансите Йотова определи като предупреждение към цялата политическа класа в момента, в който служебният кабинет подготвя проект на бюджета за 2023 г.

"Още в първите си дни новият парламент трябва да приеме бюджета за 2023 г., необходим за всички", посочи вицепрезидентът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

1
1 rate up comment rate down comment 0
цели и задачи
преди 6 месеца
Всички тези лъжи, заблуди и опровержения целят да оправдаят един отново "десен" бюджет, в интерес на богатите и олигархията! Народът ще плаща високата инфлация, а богаташите ще продължат да трупат свръхпечалби! Сигнализирай за неуместен коментар